Slapen

11-03-2021

Slapen is groeien, tijdens het slapen verwerk je alle prikkels, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Als je slaap onderbroken wordt, stoppen de hersenen met het verwerken van deze informatie. Na ongeveer twintig minuten kom je in deremslaap. Als een kind slechts tien minuten heeft geslapen, heeft het eigenlijk niet geslapen en is er niets verwerkt qua informatie.

Het meest besproken onderwerp onder de ouders is dan ookhet slaapritme van een kind. Hoe creëer je een slaapritme, hoe bouw je dit op of af en wat doe je als je kind hazenslaapjes maakt of juist helemaal niet slaapt?

Elk kind heeft andere behoeftes en het is aan de ouder/verzorger om hierop in te spelen. Wij beschrijven in deze blog alvast wat handvatten die je kunt uitproberen metjouw kind.

Wij, de coaches van Kiem-Ster, kennen nog meer specifieke manieren om je kind tot rust te brengen en in slaap te krijgen. Tijdens een coaching aan huis kunnen wij passend adviesgeven.

1. Zorg voor een rustgevende omgeving

- Ruim het speelgoed (gezamenlijk) op. Een opgeruimde kamer zorgt direct voor rust.
- Zorg voor passende kleding afhankelijk van het weer. Wist je dat de voeten een belangrijke rol spelen bij de regulatie van je lichaamstemperatuur?
- Rustige geluiden, zoals een hartslagknuffel of rustgevende muziek, kunnen het in slaap brengen bevorderen.

2. Pas rituelen toe
Hier kunnen wij zoveel over vertellen! Rituelen zijn vaak al aanwezig maar worden vaak niet structureel uitgevoerd. We kiezen er als volwassene toch voor om het vanavond even anders te doen of er komt weer wat tussen. Dit is al gauw verwarrend voor een kind. Structuur, regelmaat en rituelen bieden voorspelbaarheid. Je wilt niets liever dan dat jouw kind zich veilig voelt in zijn eigen bed en slaapkamer. Wil je hier meer over weten? Volg onze verdiepingscursus Rituelen voor meer informatie.

3. Benoem de gewenste situatie

Het kan heel zweverig klinken maar het werkt echt! Denk je in hoe het moment verloopt en benoem dit ook. "Het is tijd om te gaan slapen. Je mag je pyjama aantrekken. Het is tijd om te gaan slapen. Wij gaan samen de gordijnen dicht doen. Je mag een boek uit kiezen dat wij samen gaan lezen en daarna breng ik jou naar bed toe. Ik geef jou een kus en een knuffel. Het is tijd om te slapen. Ik loop de slaapkamer uit. Slaap lekker." Door regelmatig het woord slapen te benoemen weet het kind ook wat jij van hem verwacht. Het kind koppelt het woord aan de handeling. Als jij denkt dat het niet gaat lukken, lukt het ook niet. Ga hier dus altijd met een positieve houding in!

4. Observeren en luisteren

- Huilen is communiceren van een baby. Elke huil is een ander signaal, luister naar het signaal en speel hierop in. - Laat je kind niet te lang huilen (overstuur huilen). Door te lang huilen wordt het stresshormoon aangemaakt, raakt het kind overprikkeld en valt het moeilijker in slaap.
- Kijk naar het kind. Hoe is de lichaamshouding? Soms worden kinderen extra druk wanneer ze moe zijn. Dit is een teken om het ritueel voor het slapen in te zetten.
- 'Er zit een monster onder mijn bed' Ga het gesprek aan en zorg ervoor dat het kind zich weer veilig voelt. Maar geef het kind ook het gevoel dat jij hem hoort en serieus neemt. Tuurlijk kan een "monsterspray" even helpen, maar dan kom je niet tot de kern van de angst.
- Als je het ritueel hebt toegepast, stap je de kamer uit. Na ongeveer een paar minuten dat het kind verdrietig is, loop je terug en benoem je "Het is tijd om te gaan slapen. Ik hoor jou. Je mag gaan slapen." Dit herhaal je meerdere keren met langere pauzes hiertussen. Je wilt dat het kind leert om zelfstandig in slaap te vallen.
- Soms kan het helpen om de deur open te laten staan. Dit kan veiligheid bieden voor het kind want de kamer is dan niet volledig afgesloten.

Belangrijk:

 - Vergeet ook niet te reflecteren op jezelf. Stel jezelf de vraag: hoe zou ik het vinden als ik in slaap wordtgebracht in iemand zijn armen en vervolgens wakker wordt in een hele andere ruimte zonder die vertrouwde persoon om mij heen?
-  Hou een rustige houding aan, dit gevoel draag je over op jouw kind.
- Maak de overgangen zo soepel mogelijk voor je kind. Breek de momenten niet direct af maar begeleid je kind geleidelijk naar het volgende moment.

Wij hopen dat dit meer handvatten geeft over het in slaap krijgen van je kind. Voor meer informatie kun je onze verdiepingscursus Slapen volgen of kiezen voor onze online coaching of coaching aan huis. Wil je meer informatie of wil je in contact komen met ons dan kan je ons contactformulier invullen op onze website.

Via www.kiem-ster.nl kan je je nog aanmelden voor de gratis webinar van 30 maart van 19:30-20:30.  

Heb jij tips voor ons of ervaringen die je wil delen, dan kan dit altijd via Instagram. 

 

Liefs, Shannon en Tamara

Coaches van Kiem-Ster

www.kiem-ster.nl