Mama's en camera's

20-10-2020

Heel de dag ren je heen en weer om de leukste foto's te schieten van je kids, maar meer en deels is de foto bewogen, te donker of staan de kinderen op de foto met geknepen ogen. Hoe kan je dit makkelijk en snel oplossen? Juist, dat ga ik jou vandaag leren in deze korte cursus, want dat is iets wat jij als moeder liever anders ziet. 


In deze korte cursus geef ik een aantal tips over hoe jij makkelijker met jouw telefoon mooie foto's van jouw kinderen kan maken, hierdoor ga je met nog veel meer plezier leuke plaatjes schieten!

Licht

Licht is het allerbelangrijkste voor de foto's. Zorg dat de kinderen met het gezicht naar het raam toe zitten/staan, dus niet met de rug naar het raam, want daardoor krijgen ze heel veel schaduw in het gezicht. Draai je ze om naar het licht toe dan krijg je meteen de prachtige schittering in de ogen te zien.

Locatie

Locatie is soms lastig. Als je kinderen iets leuks aan het doen zijn en je ze niet wilt dwingen tot foto's, dan moet je gelijk kunnen schakelen voor de mooiste foto's, maar als jij wel in de staat bent op de locatie te kiezen. Zorg dan voor:

  • Een opgeruimde plek/schone locatie, dus zorg dat je alles opruimt/weg legt voor je een foto schiet
  • Veel licht in de kamer/omgeving, pak dus de lichtste kamer in huis of op locatie de plek waar het meeste licht is.
  • Een rustige achtergrond, niet teveel poespas of spullen op de achtergrond die afleiden van jouw kind.
  • Instellingen


Hoe ga je nu jouw telefoon instellen?

Stap 1. Open de camera van je telefoon en klik op (Samsung) live focus / (iPhone) portret.

Stap 2. Zorg dus dat je kids naar het licht toe draaien en richt je telefoon op je kids.

Stap 3. Tik op je telefoon op het gezicht van je kids zodat hij daar scherp gesteld word.

Stap 4. Je ziet een balkje met in het midden een zonnetje, links een - rechts een + dit betekend dat je hem donker of lichter kan maken. Is er nu erg veel licht, schuif het balkje iets naar links, is het erg donker, (wat bijna niet voorkomt omdat je gebruik gaat maken van natuurlijk licht en dicht bij het raam staat), dan schuif je het balkje iets naar rechts. Ga hier mee spelen tot hij voor jou de juiste belichting heeft. LET OP! Zorg dat het nooit overbelicht is.

Op sommige telefoons heb je ook de optie om bij de Portret optie de achtergrond scherper en minder scherp te maken. Het icoontje is een rondje met een 'f' er in, leuk om hier mee te spelen. 

zorg dat jouw kids lekker dicht bij het raam zitten/spelen/staan of poseren als je graag een foto wil gaan maken, zet altijd 1 stapje terug van het raam zodat het licht iets zachter is. Heb je vitrage of een glasgordijn wat licht doorlaat, zorg dat je deze dicht hebt hierdoor wordt het licht zachter en krijg je minder harde belichtingen op het gezicht van jou kind.

Met een app kan je daarna de foto nog nabewerken op je telefoon, je kan er voor kiezen om een Preset (filter) te kopen die je gebruikt voor de nabewerking. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld op Instagram een mooier geheel op je feed omdat al je foto's dezelfde filter hebben. De app Lightroom wordt vaak gebruikt. 

Het is hierbij echt een kwestie van uitproberen en doen, doen doen! 

Heel veel plezier en succes! 


Liefs,

Saskia Noten
www.instagram.com/sanopho_