Kinderboekenweek

01-10-2020

Van 30 september 2020 tot 11 oktober 2020 is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema Geschiedenis. Vroeger was dit één van mijn favoriete weken, ik was dol op lezen. Ik ging regelmatig naar de bibliotheek met mijn moeder om weer een nieuw boek uit te mogen zoeken. Ik kon urenlang daar rondlopen op zoek naar een leuk boek. Helaas is deze hobby langzaam verdwenen toen ik ouder werd, ik maak er geen tijd meer voor vrij, maar voorlezen aan onze dochter, dát vind ik wel echt een feestje! Voor Sinterklaas en voor haar verjaardag staat er dan ook altijd wel een mooi boek op haar verlanglijstje. Ik hoop dat zij net zoveel van lezen gaat houden als dat ik vroeger deed.

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken.

In deze blog deel ik een aantal van mijn favorieten kinderboeken:

 • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's - Geschreven door Guido van Genechten. 
  Wie was er eerder? De kip of het ei? Nu zal een kip je in dit boek mee terug in de tijd nemen om samen door zijn familiealbum te bladeren. Geen gewone kip, nee een dino! Maar wat heeft die kip toch met de dino's te maken in dit boek?
 • Vos en Haas het land van de Nijl - Geschreven door Sylvia VandenHeede & The Tjong Kingh.
  Haas wil dolgraag naar Egypte. Ze heeft zelfs een boek over Egypte. Als Rob plots op de stoep staat, blijkt dat hij ook een reis naar Egypte te koop heeft. Vos en Haas gaat met Rob op reis naar Egypte, ze varen met een boot over de Nijl. Ze beleven de leukste en gekste avonturen samen. 
 • Samen hier. Wijs worden uit de wereld. - Geschreven door Oliver Jeffers
  Oliver schreef dit boek voor zijn zoon. De boodschap is universeel: "De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn. Een liefdevol prentenboek, geweldig cadeau voor pasgeborene en jonge ouders. 
 • Gewoon zoals je bent - Geschreven door Jonny Lambert
  De tekst is eenvoudig voor 2-jarigen en met klanken die goed in het gehoor blijven hangen. 
 • Jip en Janneke - Geschreven door Annie M.G. Schmidt
  Mijn favoriet, de grote bundel van Jip en Janneke, geweldige korte verhalen, met de iconische zwart-wit illustraties. 
 • Mijn eerste bedtijd verhalen - Geschreven door Xanna Chown
  Kruip lekker onder de dekens met deze lieve verhalen voor het slapengaan. Maak kennis met de uil die niet wil slapen, een nijlpaard dat dol is op teddyberen, een vergeetachtige kleine vos en vele andere schattige dieren. 
 • Rupsje Nooitgenoeg - Geschreven door Eric Carle
  Op een mooie dag kruipt Rupsje Nooitgenoeg uit zijn ei. Hij heeft ontzettende honger, dus hij begint meteen met eten en hij houdt niet op tot hij een heel grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje om zich heen en daar komt hij pas weer uit als hij een mooie vlinder is geworden. 
En als laatste de favoriet van onze dochter Acie Lou:
 • Mijn papa is de beste - Geschreven door Katja Reider 
  Een liefdevol verhaaltje over troosten en getroost worden.


Het Kinderboekenweekgeschenk 2020 wordt geschreven door Arend van Dam. Je krijgt het Kinderboekenweekgeschenk cadeau bij de boekhandelaar bij aankoop van 12,50 euro aan kinderboeken. 

Wat is jouw favoriete kinderboek?