Inschrijving KVK
Ik ben al enige jaren actief op mijn Instagram kanaal www.instagram.com/mama.natasja , op deze pagina neem ik mijn volgers mee in ons dagelijkse leven. Het leven als (werkende) moeder en vrouw van Roy. Ik deel foto's en story;s van ons leven en maak verschillende onderwerpen bespreekbaar over onder andere het moederschap.
Via dit account heb ik diverse samenwerkingen met bedrijven, ik promoot hun bedrijf in ruil voor producten. Ik heb er wel voor gekozen om alleen samen te werken met bedrijven waar ik echt achter sta omdat ik het belangrijk vind om oprecht te blijven en om eerlijk een review te geven over een product of dienst.
Sinds kort word ik ook benaderd voor betaalde samenwerkingen door bedrijven aangezien mijn volgers aantal stijgt, dit wordt voor bedrijven dus steeds interessanter om promotie te laten maken door mij. Om die reden moest ik mezelf in gaan schrijven bij de KVK (Kamer Van Koophandel) zodat ik facturen kan schrijven voor deze bedrijven. In deze blog wil ik jullie meenemen op deze reis en wil ik mijn tips met jullie delen, vooral omdat ik merkte dat er toch wel meer bij komt kijken en je als leek vaak niet weet waar je rekening mee moet houden.
Als je niets staat ingeschreven bij de KVK kan je er ook voor kiezen om een kwitantie uit te schrijven voor een overschrijving, echter gaan niet alle bedrijven hier akkoord mee in verband met hun boekhouding.
KVK
Via de website van de KVK kan je een afspraak maken bij een vestiging bij jou in de buurt. Je betaalt eenmalig een inschrijfvergoeding van 51,30 euro. Daarnaast kan je er voor kiezen om een uitreksel te kopen tijdens je afspraak, die kost 15,40 euro. De man waar ik een afspraak mee had raadde dit af omdat je hier eigenlijk niets mee kan. Sommige bedrijven vragen er naar, en je kan dan de bedrijven de tip geven om jouw bedrijf op te zoeken en om een uitreksel aan te vragen, de kosten zijn dan voor hun.
Voordat je een afspraak kan maken moet je het inschrijfformulier invullen op de website van de KVK. De vragen spreken voor zich, er wordt vooral gekeken naar hoe je bedrijf er uit gaat zien, welke diensten je gaat leveren, of je parttime of fulltime voor je bedrijf gaat werken en of je personeel in dienst hebt. Als je net zoals mij een bedrijf wil starten dan mag je jezelf dus influencer noemen, dit omvat dan de diensten die je gaat leveren voor bedrijven. De KVK is bekend met deze term en de inschrijving van influencers is up en running.
Tijdens de afspraak op het kantoor van de KVK ga je je inschrijving compleet maken. Je neemt samen de informatie van de inschriving door en vervolgens ga je de formulieren ondertekenen.

Na een aantal werkdagen krijg je automatisch een brief thuis van de belastingdienst, door je inschrijving bij de KVK krijgt de belastingdienst namelijk automatisch een melding.
Je denkt dan dat je klaar bent maar eigenlijk begint het dan pas. Je hebt de optie om je aan te melden voor De Kleine Ondernemingsregeling, ook wel de KOR regeling genoemd.
Ik ga je hieronder nog uitleggen wat de KOR precies inhoudt en wanneer het voor jou voordelig is om er gebruik van te gaan maken.
BTW
Als ondernemer zijn je diensten of producten vaak belast met BTW. Die BTW zet je zelf bovenop je verkoopprijs op je verkoopfacturen. In de meeste gevallen is dat 21 of 9%. Ook bijna alles wat je inkoopt heeft de leverancier ook btw berekend aan jou, die btw mag jij als ondernemer aftrekken van de btw die jij van de klanten hebt ontvangen. Nu is het zo als influencer dat je geen producten inkoopt. Het saldo van de ontvangen btw-betaalde btw is het bedrag dat je betaalt of terugkrijgt van de belastingdienst. Per kwartaal of per maand geef je dit door aan de belastingdienst, dit kost je administratief dus veel werk.
KOR
Je mag gebruik maken van de KOR als je omzet exclusief BTW in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro en als je in Nederland bent gevestigd. Als je je aansluit bij de KOR wordt je vrijgesteld van btw-verplichtingen.
- Je mag geen BTW op je factuur zetten
- Je kan geen BTW terugvorderen over je aankopen en investeringen, je kan dus ook geen zakelijke aankopen doen met btw voordeel (bijvoorbeeld een laptop, telefoon etc.)
- Je blijft automatisch minimaal 3 jaar gebruik maken van de KOR regeling, behalve als je meer dan 20.000 euro in een kalenderjaar gaat verdienen, dan kan je hem omzetten. Het voordeel is dat je de btw niet met terugwerkende kracht hoeft terug te betalen.
- Je hoeft geen btw- aangifte meer te doen.
Heel veel punten die voor mij heel voordelig zijn en dit is dus de reden dat ik gekozen heb voor de KOR regeling.
Voor de bedrijven waar je mee samenwerkt kan het soms wel verwarrend zijn aangezien je geen btw op je factuur vermeld, hierdoor kunnen bedrijven denken dat je fraudeert, bedrijven kunnen dit dan gaan controleren bij je. Je kan het bedrijf dan uitleggen dat je gebruik maakt van de KOR regeling. Bedrijven kunnen dan de conclusie trekken dat je mogelijk geen serieuze partij bent omdat je weinig omzet draait, dit kan een deuk in je bedrijfsimago betekenen. Ik denk persoonlijk dat dit bij influencers bijvoorbeeld niet snel zal gebeuren, vaak omdat bedrijven juist met jou willen werken.
Het is wel belangrijk om je administratie goed bij te houden om in de gaten te houden dat je niet boven de 20.000 euro omzet komt.
Het is sowieso verstandig om deze regeling te bespreken met een boekhouder, dit heb ik ook gedaan en voor mij zaten er alleen maar voordelen aan.
Inschrijven bij de KVK en voor de KOR loopt wel langs elkaar heen als je start met je onderneming. Je moet namelijk uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin je de KOR wil laten ingaan de aanmelding hebben verstuurd naar de belastingdienst, maar je kan de aanmelding KOR nog niet invullen als je je OB nummer nog niet hebt, en die krijg je pas als de inschrijving van je KVK bij de belastingdienst bekend is. Een beetje verwarrend dus. Ik heb er voor gekozen om dus de eerste maand nog geen facturen te sturen zodat ik over die facturen nog geen belasting hoef te betalen, ik ga pas facturen sturen op het moment dat de KOR regeling in werking is. Belangrijk om daar dus wel rekening mee te houden want anders moet je over bijvoorbeeld één factuur belasting aangifte doen.
Als laatste een zakelijke rekening. Ik weet niet hoe het precies werkt als je geen gebruikt maakt van de KOR regeling, maar hierbij informatie die van toepassing is als je wél gebruik maakt van de KOR regeling. Er zijn banken die je verplichten om een zakelijke rekening af te sluiten, fiscaal is dit geen verplichting. Ik raad je wel aan om een aparte rekening te gebruiken voor alle opbrengsten en kosten zodat je voor jezelf een overzicht hebt. Daarnaast is het van belang om de contracten die je hebt afgesloten met samenwerkende bedrijven goed te bewaren en om voor jezelf bij te houden wat je inkomsten per jaar zijn (dit weer in verband met die 20.000 euro per jaar).
Factuur
Als je gebruik maakt van de KOR ben je niet verplicht om een factuur uit te reiken geeft de belastingdienst aan. Vaak willen de bedrijven waar je mee samen werkt wel een factuur ontvangen.
Als je een factuur moet opstellen kan je dit op verschillende manieren doen, je kan jezelf aanmelden bij een betaalde website of je kan een factuur opstellen via Excl en dit is uiteraard gratis. Op het internet kan je veel voorbeelden vinden van een factuur. De volgende gegevens zet je op een factuur als je gebruikt maakt van de KOR:
- Je KVK nummer
- Datum
- Je kan aangeven dat je gebruik maakt van de KOR regeling
Onderstaande opties zijn opties, maar niet verpllicht:
- Je naam en de naam van het bedrijf
- De goederen of diensten die jij en/of het bedrijf levert
- Hoeveel goederen of uren of bedrag je in rekening brengt
Ik ben geen belastingadviseur of boekhouder, bovenstaande informatie heb ik zelf gelezen op het internet of weet ik uit eigen ervaring. Mijn advies is dus om altijd informatie in te winnen bij bijvoorbeeld een boekhouder omdat jouw situatie misschien anders is dan die van mij. Maar zo heb je wel wat globale informatie en weet je een beetje wat je te wachten staan en welke vragen je kan stellen aan je boekhouder. Omdat ik al veel informatie zelf had vergaard heb ik maar heel kort hoeven te spreken met mijn boekhouder en was mijn situatie snel helder.
Via de website van de belastingdienst kan je het formulier voor de KOR downloaden zodat je jezelf kan aanmelden.
Wil je meer informatie kijk dan eens op de website van de belastingdienst en van de KVK.
Succes!